Första gången sedan 1668 – här trycks Sveriges nya sedlar

Nästa gång Riksbanken beställer svenska sedlar kommer de att för första gången sedan Riksbankens grundande 1668 tryckas utanför Sveriges gränser, närmare bestämt i England.

Riksbanken har tecknat avtal med brittiska sedeltillverkaren De La Rue om tryckning av svenska sedlar. Detta sedan det i maj stod klart att leverantören av svenska sedlar, Crane Currency i Tumba, beslutat att flytta sin tryckeriverksamhet till en nybyggd anläggning på Malta. Riksbanken kunde inte acceptera att sedlarna trycks på Malta utan kräver att de ska tryckas i norra eller centrala Europa.

Crane köpte 2002 Tumba pappersbruk från Riksbanken, som drivit bruket och sedeltillverkningen i Tumba sedan 1755. Dessförinnan köptes sedelpapper från Holland som trycktes till sedlar i Stockholm, och såvitt känt har svenska sedlar aldrig tidigare tryckts utomlands.

Tillverkningen av sedelpappret, som har bomull som råvara, kommer Crane fortsätta driva som tidigare i Tumba.

För att hitta en ny leverantör vände sig Riksbanken till de tre bolag, förutom Crane, som lämnade anbud i den senaste upphandlingen. Valet bland dessa föll på brittiska De La Rue, som bland annat levererar sedlar till den brittiska och isländska centralbanken.

“Vi är glada att det gick så fort att få en ny leverantör på plats”, säger Ann Fridell, chef för enheten för analys och utveckling av betalningar. “De La Rue är ett välrenommerat företag med stor erfarenhet som varit i branschen i 200 år, så det känns tryggt att de kommer att trycka de svenska sedlarna.”

Men något pappersbruk har inte De La Rue, den verksamheten har man sålt. Var De La Rue tar råvaran, sedelarken, ifrån lägger sig Riksbanken inte i.

De kanske kommer från Tumba?
“De La Rue har ju sina egna underleverantörer, men ja, kanske från Tumba.”

Precis när den första leveransen av sedlar från Storbritannien når Sverige kan Ann Fridell inte avslöja. Men hon säger att man känner sig trygg med att De La Rue kommer att vara en bra och säker leverantör av svenska sedlar.

I samband med att Crane Currency kommunicerade beslutet att flytta sedeltryckningen till Malta varslades 170 anställda om uppsägning. 240 får behålla sina jobb på bruket, uppgav företaget.

Källa: https://www.di.se/nyheter/forsta-gangen-263-ar-har-trycks-sveriges-nya-sedlar/