Gamla och ogiltiga sedlar

Gamla och ogiltiga sedlar eller utländska sedlar. Hur blir man av med dem?

Gamla sedlar

Som de flesta nog vet så bytte Sverige nyligen sedlar och de gamla har nu blivit ogiltiga. Dessa ogiltiga sedlar har därmed blivit helt värdelösa och går inte längre att använda. Men om du har gamla sedlar eller några utländska sedlar, vad ska du då göra? Läs vidare så får du reda på det. Men vad du än gör; släng dem INTE.

Nya sedlar

De nya sedlarna är mycket svårare att förfalska vilket är en av de stora anledningarna till att man gjorde bytet. En ändring som man har gjort för att göra sedlarna säkrare är att man har lagt in en liten bild på varje sedel.

Denna bild skiftar i färg när man vrider sedeln som är väldigt svår att förfalska. Hela utbytet av dem svenska sedlarna kostade riksbanken 150 miljoner kronor. De gamla sedlarna brändes helt enkelt.

Ogiltiga sedlar

Alla de gamla sedlarna har nu blivit ogiltiga. Det betyder att du inte kan använda dem för att handla i butik eller på något annat ställe.

Därför gick man ut med att pengarna skulle bytas ut i god tid så att man hade tid på sig att göra sig av med alla sina gamla sedlar innan dem blev ogiltiga. Alla de gamla sedlarna blev utbytta, det var bara tiokronan som inte blev utbytt.

Om du har kvar några av de gamla sedlarna idag så är det inte lätt att bli av med dem. Men oroa dig inte, än går det.

Lös in gamla sedlar

Men vad ska du göra om du har kvar några gamla sedlar? Inga affärer kommer att ta emot dem och du kan inte längre växla in dem i vanliga butiker.

Det finns faktiskt bara ett enda ställe där du fortfarande kan lösa in dina gamla sedlar. Det är riksbanken och här kan du lösa in dina sedlar om du är beredd att betala deras avgift på 100 kronor.

Förutom detta måste du också kunna bevisa att du äger sedlarna för att undvika att dem är förfalskningar.

Det kanske inte bara är svenska sedlar som du har liggandes, en del sitter på bortglömd resevaluta som ligger långt in i någon byrå, troligtvis med vetskapen om att inga banker tar emot dem och att du behöver ta dig ända till Tyskland om du tex. vill lösa in Deutsche Mark.

Detta kan vara problematiskt men då finns det ett sätt till att bli av med dem. Vi ska snart kolla på det sättet men först ska vi kolla lite närmare på de svenska sedlarna.

Svenska sedlar

De svenska sedlarna som nu har bytts ut har faktiskt en väldigt lång historia. Svenska sedlar har faktiskt gets ut sedan 1661! Det betyder att våra sedlar har funnits i nästan 400 år.

På senare tid har dock dessa sedlar blivit allt ovanligare. Istället för att betala med sedlar använder folk sina kort för att betala.

Detta betyder att våra gamla sedlar kanske snart är borta. De blir helt enkelt onödiga om ingen använder dem. Men sedlarna har fortfarande flera fördelar. Om något händer som får datorerna att sluta fungera kommer sedlarna vara allt vi har kvar. Det skulle bli en katastrof om dem inte gick att använda längre.

Att sälja sedlar – vi köper sedlar / utländska sedlar – bortglömd resevaluta

Nu ska vi kolla på det sista sättet att bli av med dem där gamla bortglömda sedlarna du har som ligger och skräpar i en burk. Det är att helt enkelt sälja dem. På internet finns det massor av sidor som är bereda att köpa dina pengar och i är en av dem.

Vi köper allt ifrån gamla tiotusenlappar till femmor eller kanske dem där pesetas som blev över efter förra resan? Detta är en mycket bra lösning om du inte kan bevisa att du äger pengarna eftersom du här inte behöver bevisa ditt ägande.

Så du ska verkligen inte slänga bort pengarna om du hittar några gamla och bortglömda sedlar. Sälj dem till oss istället, det tjänar du mycket mer på.

Har ni svenska eller utländska sedlar till salu? Bortglömd resevaluta kanske? Kontakta oss idag!