Guldpris och Silverpris

Allt du behöver veta om guld och silver: pris och faktorer som påverkar kurserna.


Guld och silver är ädelmetaller som kan vara värda en hel del pengar. När du behöver en rejäl summa pengar och du har silvermynt, guldsmycken eller en guldklocka kan det vara en god idé att sälja dem till en pålitlig individ.

När du letar efter en bra investering är det värt kostnaden att köpa guld och silver. Guldtackor och guldmynt, till exempel, kan ge en känsla av trygghet – särskilt för investerare. Det är också enkelt att köpa eller sälja mynt nuförtiden. Dessutom kan det vara givande att inneha eller äga denna ädelmetall.
Men när du köper eller säljer silver eller guld så finns det många saker du bör känna till och tänka på. Läs vidare för mer information.

Guldpris – Guldkursen
I likhet med andra ädelmetaller så finns det inget fast pris för guldmynt eller -tackor. Värdet förändras med tiden. Det ökar eller minskar varje dag. När guldkursen rusar i höjden så är det till stor fördel för alla. Men eftersom den varierar så kan den även ställa till med problem. Detta till trots så kan det fortfarande vara mycket fördelaktigt för investerare, företag och andra yrkesgrupper att investera i guld. Se bara till att sälja när priset ökat tillräckligt.
Även om det inte finns någon universell kurs för ädelmetallen så är det bra att känna till guldpriset per gram. I USA var det cirka $41,55 dollar eller 386 kronor under April 2019 medan det ligger cirka $48.88 dollar eller 480 kronor idag, September 2019. Obs! Det är inte fast. Det ändras regelbundet.

Faktorer som påverkar guldpriset / guldkursen
Guldpriset per gram förändras kontinuerligt, och inflation är den gemensamma faktorn som påverkar priset. Medan valutavärdet fluktuerar förblir guldvärdet mer stabilt i det långa loppet. Trots stagnerande valutor är guld en lågrisk- och stabil investering som fångar många personers intresse.
En annan sak som i hög grad påverkar guldvärdet är den amerikanska dollarn. Som världens dominerande reservvaluta har den amerikanska dollarn använts av olika länder för internationell handel. När det gäller styrkan hos dollarn och guldpriset så har de två tillgångarna ett omvänt förhållande till varandra. När guldpriset blir starkt så blir dollarn svag, och vice versa.
Ränta är en annan viktig faktor. Precis som ett sparkonto och statsobligationer så betalar inte guld ut någon ränta. Men den aktuella guldkursen speglar vanligtvis räntehöjningar och -nedgångar. När räntan fördubblas kan guldpriset bli mindre starkt. Detta är ofta den tid då folk säljer guld. Allt eftersom räntan minskar så ökar guldet i värde, eftersom alternativkostnaden med att hålla ädelmetaller är lägre än andra investeringar. Så sälj eller köp guld från ett betrott företag för din säkerhet.

Kontakta oss idag om du har guldmynt eller guld till salu!

Silverpris – Silverkursen
Silverpriset per gram ökar och minskar ständigt, precis som guldkursen.
När ett uns kostar 140 kronor så kostar ett gram endast ca 4,55 kr. För ett kilo varierar det från 4 457 kr till 4 504 kr. Men det beror på ditt valda företag. Sammantaget är silverpriset idag varken högt eller lågt.

Faktorer som påverkar silverpriset / silverkursen
Silver klassificeras som en ädelmetall, och tillhör en liten grupp av värdefulla råvaror såsom guld, palladium och platina. Under de senaste decennierna har silvret dragit till sig uppmärksamhet på grund av dess relativa sällsynthet och unika egenskaper.
Liksom för guld så är det många faktorer som påverkar silverpriset. Den viktigaste är den tillgång och efterfrågan som gör silvret till en värdefull metall. Medan tillgången är begränsad så är efterfrågan konstant. Men sanningen är att alla uppfattade ökningar eller minskningar av både utbud och efterfrågan kommer att påverka priset.
Om, till exempel, en strejk påverkar brytningen av silver hos en av de viktigaste producenterna så kommer silvervärdet att rusa i topp på kort tid. Ett tillkännagivande av att man använder nytt silver kan skapa mer surr och prispress på marknaden. Detta är viktigt att ha i åtanke om du själv sitter på silver och har funderat på att sälja.
Silverskrot är en annan faktor. Fotografi konsumerade till exempel en gång i tiden en enorm mängd silver på grund av metallens ljuskänsliga egenskaper. I åratal har dock icke-silver-fotografering dominerat branschen. Dessutom har lager av fotografisk film återvunnits på grund av den höga silverhalten.
Ökande priser på silverskrot kommer också att leda till att fler existerande silvermynt och smycken smälts ner och säljs för att möta marknadens efterfrågan.
Nya och befintliga tekniker påverkar också silverkursen. Den mest moderna tekniken använder i huvudsak vitmetall, vilket gör hållbara metaller som silver praktiskt taget oersättliga.
Så nu vet du! Oavsett av om du behöver kontanter eller funderar på en betydande investering så bör silver- och guldmynt vara på toppen av din lista. Du kan inte bara köpa silvermynt; du kan även sälja dem, eller guldmynt.

Kontakta oss idag om du har silvermynt eller silver till salu!

Dock har marknaden blivit bombarderad av företag att välja mellan nuförtiden. Det kan vara svårt att välja rätt, och om du vill handla med ädelmetaller gäller det att vara väl förberedd. Be dina vänner om råd för att köpa silver och sälja guld, och läs guider och artiklar från experter om ämnet på nätet.