Polisen uppger att ett 20-tal falska sedlar har upptäckts i Norrköping, Finspång, Linköping och Vikingstad. Men polisen befarar att fler sedlar har kommit i omlopp.

Enligt polisen leder spåren till Norrköping. I en bostad i Norrköping har utrustning som kan användas för att framställa falska sedlar beslagtagits. Flera personer är misstänkta för inbladning i brottsligheten och polisen har hållit en del förhör. Ingen person är dock frihetsberövad.

De misstänkta personerna uppges vara mellan 15 och 20 år gamla. Enligt polisen har de inblandade personerna köpt någon tämligen billig vara – som till exempel läsk – och då betalat med en falsk 500-kronorssedel. Ungdomarna har varit ute efter växeln.

Enligt polisen verkar det inte vara fråga om någon mer avancerad förfalskning. Det papper som används vid förfalskningen är av en annan kvalitet än den som används vid tillverkningen av äkta sedlar.

Polisen uppmanar den som upptäcker en förfalskad sedel att ringa 114 14.

Polisen uppgav att det skedde en rekordstor ökning av falska sedlar i hela landet under hösten 2017.

Källa: Fredrik Quist – 14:40 | 2018-07-27 – http://www.nt.se/nyheter/polisen-varnar-falska-sedlar-i-omlopp-om5390347.aspx