Riksdagsledamot köpte ogiltiga sedlar och försökte lösa in dem

SD-riksdagsledamoten köpte ogiltiga sedlar i vinstsyfte och försökte lösa in hos Riksbanken, konstaterar förvaltningsrätten. 

– Jag ville testa om det funkade, säger han till Expressen och dementerar att det ska ha rört sig om ett vinstintresse. 

En av Sverigedemokraternas riksdagsledamot försökte lösa in ogiltiga sedlar mot giltiga hos Riksbanken, kan Expressen avslöja. 

Sedlarna ska han ha köpt på auktionssajten Tradera till ett billigare belopp än det nominella värdet. Dessa ska han alltså sedan ha försökt växla in i vinstsyfte, konstateras i en dom i förvaltningsrätten. 

Sedlarna ska han ha köpt på auktionssajten Tradera till ett billigare belopp än det nominella värdet. Dessa ska han sedan ha försökt växla in i vinstsyfte. När Riksbanken avslog personens begäran att lösa in sedlarna överklagade han beslutet till förvaltningsrätten, som delade Riksbankens bedömning:

“Av utredningen framgår vidare att han gjort flertalet köp av ogiltiga svenska sedlar på Tradera till priser som understigit sedlarnas nominella värden. Med hänsyn till detta anser förvaltningsrätten att det har funnits anledning för Riksbanken att anta att de aktuella sedlarna härrör från handel med ogiltiga sedlar i vinstsyfte”, står det i domen. 

De ogiltiga sedlarna ska ha ett värde på 21 975 kronor. 

– Jag har alltid varit intresserad av sedlar och mynt. De har haft lite till och från och hösten 2016 bestämde jag mig för att göra mig av med delar av det jag hade, bland annat ett antal jubileumsmynt, säger han till Expressen.

För att finansiera inlämningen av jubileumsmynten köpte han de ogiltiga sedlarna på nätet, säger han. 

”Det handlade aldrig om ett vinstsyfte”

– Man skickar med värdetransport och har en avgift och så vidare. Jag ville testa om det funkade att lösa in dessa sedlar. Det var ett kompletteringsköp, men handlade aldrig om ett vinstsyfte. 

Personen uppger att de ogiltiga sedlarna han köpt varierar i ålder, men att det ska röra sig om sedlar som är allt från tio år gamla till 60 år gamla. 

Riksbanken ska inte ha gett tillbaka sedlarna till honom.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/riksdagsledamot-kopte-ogiltiga-sedlar-och-forsokte-losa-in-dem/ – Publicerad 24 apr 2018 kl 08.43.