Venezuela tar bort fem nollor på nya sedlar

Venezuela introducerar nya mynt och sedlar, där fem nollor stryks. Hyperinflation har gjort det nästintill omöjligt att handla med de gamla sedlarna.

För att köpa en kopp kaffe med kontanter krävdes en stor hög med sedlar. 2,5 miljoner bolivar kostade kaffet innan de nya sedlarna introducerades igår. Nu blir priset 25 bolivar.

De nya sedlarna ingår i ett paket med åtgärder presenterat av president Nicolás Maduro. Syftet är att försöka komma ikapp inflationen som enligt IMF väntas nå en miljon procent i år.

En annan åtgärd innebär att Venezuela nu knyter sin valuta till sin egen motsvarighet till bitcoin, regeringens oljeanknutna kryptovaluta petro.

Billig bensin som politisk kontroll

Bensinpriset – som varit bland det lägsta i världen – kommer i september höjas till internationellt marknadspris. Men de som har ett så kallat ”fosterlandskort”, ett särskilt id-kort utfärdat av regeringen, kommer att kunna fortsätta köpa bensin till subventionerat pris.

Oppositionen anklagar regeringen för att använda id-kortet för politisk kontroll.

Minimilöner som i nuläget ligger på motsvarande nio svenska kronor i månaden ska också höjas flerfaldigt. President Maduro menar att åtgärderna inte bara ska rädda Venezuelas ekonomi, utan också sätta stopp för ”ekonomisk krigsföring” som han menar bedrivs av ”imperialistiska krafter”.

Ekonomer avfärdar krispaket

Men ekonomer är skeptiska till åtgärdspaketet och varnar för att metoden att trycka nya sedlar inte gör något åt inflationens grundproblem.

De menar att åtgärderna istället kan förvärra inflationen så att även de nya sedlarna blir värdelösa inom några månader.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/venezuela-tar-bort-fem-nollor-pa-nya-sedlar